Avtizem in PDA



»PDA« (Pathological Demand Avoidance - izogibanje vsakodnevnim zahtevam) je izraz, ki ga zdravniki v Združenem kraljestvu vse pogosteje uporabljajo. Zasnovan je bil za opis profila obsesivnega upora proti vsakodnevnim zahtevam s težnjo, zatekanja k "družbeno manipulativnemu" vedenju, vključno z nezaslišanimi ali neprijetnimi dejanji.

»PDA« si deli vidike socialne okvare z motnjami avtističnega spektra, vendar so strategije, primerne za motnje avtističnega spektra, kot sta rutina in ponavljanje, opisane kot neuporabne.


Raziskovalci opažajo, da tehnike, ki temeljijo na nagradah in kaznih in so učinkovite pri običajnih težavah z vedenjem in predelovanju čustev, ne delujejo v izogib obsesivnega upora proti vsakodnevnim zahtevam.


Nedavno je splošna populacijska študija otrok, mladih in mladih odraslih z avtizmom pokazala, da so lastnosti PDA lahko prisotne pri največ enem od petih primerov otroškega avtizma (Gillberg et al. 2015).


Pomembno je, da se ne osredotočamo na seznam 'primanjkljajev' in da ne pozabimo, da smo
vsi posamezniki ... obstaja ogromno prednosti in pozitivnih lastnosti, ki pogosto spremljajo tudi
»PDA».






„Izogibanje zahtevam“ pomeni, da ob določenih trenutkih ne moremo narediti določenih stvari, zase ali za druge, in se nanaša tudi na stvari, ki jih počnemo, da bi se izognili zahtevam.


To je naravna človeška lastnost – izogibanje zahtevam je nekaj, kar vsi počnemo v različni meri in iz različnih razlogov. Kadar je izogibanje zahtevam pomembnejše, opazimo, da je za to lahko veliko možnih razlogov – lahko so situacijski; nanašajo se na fizično ali duševno zdravje; ali se nanašajo na razvojno ali osebnostno stanje.


Včasih je težko ločiti osnovne vzroke, vendar "profil PDA" ni vedno najboljša razlaga za izogibanje ekstremnemu povpraševanju. PDA je vseobsegajoč in ima nekaj edinstvenih vidikov:


• Številnim vsakodnevnim zahtevam se izogibamo preprosto zato, ker so zahteve. Nekateri ljudje razlagajo, da je pričakovanje (od nekoga drugega ali sebe) tisto, kar vodi v občutek pomanjkanja nadzora, nato pa se poveča tesnoba in pojavi se lahko panika.


• Poleg tega je lahko pri izogibanju "iracionalna kakovost" – na primer navidezno dramatična reakcija na drobno prošnjo ali občutek lakote, ki nekomu nerazložljivo preprečuje, da bi lahko jedel.


• Izogibanje se lahko razlikuje, odvisno od posameznikove zmožnosti za zahteve kadar koli, njegove stopnje tesnobe, splošnega zdravja/dobrobitjo ali okolja (ljudi, kraji in stvari).


PDA ni izbira in je vseživljenjski – ostane kot del izkušnje do starosti. Z razumevanjem, koristnimi pristopi drugih in iskanjem samopomoči in strategij obvladovanja lahko postane PDA bolj obvladljivo.



Prepoznavanje profila PDA je lahko težavno in ni nenavadno, da se lahko:

• zamudi – ker je včasih osnovni avtizem sprva manj očiten; ali zato, ker je lahko za posameznika precej drugačen od tega, kako nekateri mislijo, da avtizem »izgleda«; ali ker lahko posamezniki 'prikrijejo' svoje razlike (prikrivanje pomeni skrivanje ali zadrževanje razlik/težav v določenih okoljih ali z določenimi ljudmi)

• napačno razume – pogosto zato, ker je poudarek na »vedenju« in ne na temeljnih vzrokih; ali ker se domneva, da so vzroki drugi dejavniki (na žalost je pri otrocih lahko obtoževanje staršev pogosta težava). Vendar pa je prav tako pomembno zapomniti, da PDA ni edina razlaga za pomembno izogibanje zahtevam

napačno diagnosticira – ker obstaja nekaj prekrivanj in povezav v kliničnih »značilnostih« med PDA in drugimi motnjami, je PDA včasih napačno diagnosticiran kot nasprotovala kljubovalna motnja (ODD), motnja vedenja (CD), reaktivna motnja navezanosti (RAD), osebnostne motnje ali razvojna travma.

V raziskavi sta dr. Judy Eaton in Kaylee Weaver v zgodovini otroškega razvoja identificirali teme, ki pomagajo razlikovati PDA od nekaterih drugih stanj. Medtem ko trenutno obstaja vrsta kliničnih in akademskih stališč o PDA, se strokovnjaki na tem področju strinjajo, da obstaja „prepoznavna skupina simptomov“ in da ima to posledice v smislu podpore.

Pod krovno diagnozo avtizma je jasen smerokaz za profil PDA koristen, ker zagotavlja razumevanje motnje in poudarja potrebo po različnih pristopih pri zagotavljanju podpore.


O tem je veliko več podrobnosti, informacij in virov koristnih pristopi za PDA na spletni strani: PDA Society org. UK

   

 

Pathological Demand Avoidance: Characteristics & Treatments







A Parent's Guide to 'Pathological Demand Avoidance'


Low-Demand Parenting and Why It's Important


Podcast:
https://open.spotify.com/episode/4VfyDzzMBkBa0cF4zrqsqQ








Komentarji